Å adoptere en omplasseringshund gir en hund et nytt hjem og kan være enklere enn å oppdra en valp, spesielt hvis hunden allerede har grunnleggende ferdigheter. Les om hele adopsjonsprosessen, fra å finne riktig hund til å forberede hjemmet. Vi dekker også juridiske aspekter, støtte, og vanlige spørsmål.
Omplassering av hunder betyr at en hund flytter fra sin opprinnelige eier til et nytt hjem. Dette kan skje av flere grunner, som at eieren blir syk, flytter, eller ikke lenger kan ta vare på hunden. I Norge finnes det flere organisasjoner som jobber med omplassering av hunder, som for eksempel Dyrebeskyttelsen og FOD-gården.
Eieren har blitt syk, skadet eller dødd og kan ikke lenger ta vare på hunden.
Eieren har flyttet til et nytt sted hvor hunden ikke er tillatt.
Eieren har fått barn og har ikke lenger tid eller mulighet til å ta vare på hunden.
Eieren har ikke forstått hva det innebærer å ha en hund og har ikke klart å dekke hundens behov.
Eieren har skilt seg, fått en ny jobb, eller blitt allergisk.
Forbered deg. Før du begynner å lete etter en hund, bør du tenke gjennom hva du ser etter i en hund. Hvilken størrelse, rase, og personlighet passer til din livsstil og behov?
Let etter en hund. Det finnes mange ulike organisasjoner og privatpersoner som omplasserer hunder. Ofte hjelper også oppdrettere med omplassering av hunder fra tidligere kull.
Kontakt organisasjonen. Når du har funnet en hund du er interessert i, bør du kontakte organisasjonen for å avtale et møte med hunden.
Møt hunden. Det er viktig å møte hunden personlig før du bestemmer deg for å adoptere den. Under besøket bør du snakke med personalet om hundens bakgrunn og temperament.
Søk om adopsjon. Hvis du er fornøyd med hunden, kan du søke om adopsjon. Organisasjonen vil deretter vurdere søknaden din og ta en beslutning.
Adopter hunden. Hvis søknaden din blir godkjent, kan du adoptere hunden. Organisasjonen vil gi deg all informasjon du trenger for å ta godt vare på hunden.
For å finne riktig omplasseringshund for deg og din familie, bør du vurdere følgende:
Størrelse: Hvor stor hund vil du ha? En stor hund krever mer plass og mosjon, mens en mindre hund kan passe bedre i en leilighet.
Rase: Hvilken rase passer din livsstil og behov? Noen raser krever mer pelsstell, mens andre er mer aktive og trenger mer mosjon.
Personlighet: Hvilken type personlighet ønsker du hos hunden din? Vil du ha en rolig og kosete hund eller en aktiv og leken hund?
Alder: Hvor gammel hund vil du ha? En valp krever mer tid og tålmodighet, mens en voksen hund ofte er lettere å trene og har en roligere personlighet.
Aktivitetsnivå: Hvor aktiv er du? Noen hunder krever mer mosjon enn andre.
Helse: Er du forberedt på å ta vare på en hund med helseproblemer? Noen omplasseringshunder har hatt en tøff bakgrunn og kan ha fysiske eller mentale problemer.
I Norge er det obligatorisk å ID-merke og registrere alle hunder. Dette gjelder også omplasseringshunder. Når du adopterer en omplasseringshund, vil organisasjonen gi deg informasjon om hvordan du skal ID-merke og registrere hunden.Kjøpekontrakt for omplasseringshunder: Når du adopterer en omplasseringshund, vil organisasjonen gi deg en kjøpekontrakt. Kjøpekontrakten er et viktig dokument som regulerer dine forpliktelser som hundeeier. Før du signerer en kjøpekontrakt, sørg for å lese den nøye. Kontrakten bør inneholde følgende viktige punkter:
Hundens helsetilstand: Organisasjonen er forpliktet til å informere deg om hundens helsetilstand.
Hundens atferd: Organisasjonen er forpliktet til å informere deg om hundens atferd.
Ansvar og forpliktelser for den nye eieren: Som ny eier av en omplasseringshund har du ansvar for å ta godt vare på hunden. Dette innebærer å dekke hundens behov for mat, vann, mosjon, kjærlighet og omsorg. Du er også forpliktet til å følge de lover og regler som gjelder for hunder i Norge.
Å adoptere en omplasseringshund er en stor avgjørelse som krever forberedelser. Her er noen tips for å gjøre adopsjonen så smidig og vellykket som mulig:
Forbered hjemmet ditt for en omplasseringshund. Sørg for at alle farlige gjenstander er fjernet. Dette inkluderer ting som strømkabler, leker som kan tygges i stykker, og giftige planter.
Lag et trygt sted for hunden å sove. Dette kan være en hundeseng, et teppe eller en pute.
Sørg for at hunden har tilgang til frisk vann og mat.
Integrer hunden i sitt nye hjem: Når du introduserer hunden til familien din, er det viktig å være tålmodig og forsiktig. Begynn med å la hunden møte én person om gangen. La hunden snuse rundt og venne seg til det nye miljøet. Du kan også gi hunden en leke eller en godbit for å hjelpe den med å føle seg trygg.Den nye eierens ansvar: Som ny eier av en omplasseringshund er det viktig å ta vare på hundens helse og velvære. Dette innebærer at du bør:
Gi hunden et sunt kosthold.
Gi hunden regelmessig mosjon.
Ta hunden til veterinæren for regelmessige kontroller.
Noen hunder, inkludert omplasseringshunder, har atferdsproblemer eller tilpasningsvansker. Hundepsykologer kan hjelpe deg med å håndtere atferdsproblemer eller tilpasningsvansker hos omplasseringshunden din.Bygg en varig relasjon med din nye hund: Å bygge en varig relasjon med omplasseringshunden din tar tid og arbeid. Her er noen tips for å håndtere atferdsproblematikk og tilpasningsvansker hos omplasseringshunden din:
Tålmodighet: Det tar tid for en hund å tilpasse seg et nytt hjem.
Vær tilgivende: Alle hunder gjør feil.
Trening og rutiner: Dette hjelper hunden med å forstå hva du forventer av den.
Ha det gøy: Ikke glem å ha det gøy sammen! Tilbring tid med hunden din og gjør ting som dere begge liker.
De fleste organisasjoner som omplasserer hunder tilbyr støtte og veiledning til sine adoptivfamilier. Dette inkluderer ofte:
Telefonrådgivning.
Personlig rådgivning.
Workshops og kurs.
Hundetreningskurs.
Ut over dette finnes det også hjelp å få gjennom arbeid med hundepsykologer og hundetreningskurs. Et hundetreningskurs kan hjelpe deg med å lære hunden grunnleggende kommandoer og atferd. Dette kan være spesielt viktig for omplasseringshunder, som kanskje ikke har fått noe eller mye trening.
Det er vanlig at det koster mellom 1000 og 10000 kroner, men prisen for å adoptere en omplasseringshund varierer avhengig av organisasjon og hund.
Det kan ta alt fra noen dager til flere uker å adoptere en omplasseringshund. Det avhenger av hvor mange hunder som er tilgjengelige, og hvor raskt du blir godkjent for adopsjon.
Nei. Det er viktig å huske at alle hunder er individer, og det er ikke mulig å generalisere.
Hunder kan føle seg stresset og urolige under en omplassering. Men med riktig introduksjon og tålmodighet tilpasser de seg raskt til sitt nye hjem og danner sterke bånd.
Introducer hundene gradvis og under nøye oppsyn. Sørg for at de har egne områder og tid til å venne seg til hverandre.
De fleste organisasjoner har en angrefrist. Kontakt dem hvis du ikke kan gi hunden det hjemmet den trenger.
Kontakt organisasjonen du omplasserte hunden fra. De kan gi råd og støtte, og i noen tilfeller ta tilbake hunden.
Myt: Omplasseringshunder er syke eller har atferdsproblemer.
Sannhet: Omplasseringshunder kan være like friske og veloppdragne som andre hunder.
Myt: Omplasseringshunder er ikke like elsket som hunder som kjøpes fra en oppdretter.
Sannhet: Omplasseringshunder er like elsket som alle andre hunder. De har bare hatt en annen reise i livet.
Myt: Omplasseringshunder er gratis. Sannhet: Det koster som regel penger å adoptere en omplasseringshund. Dette skyldes at organisasjonene må dekke kostnadene for å ta vare på hundene.
Å åpne hjemmet ditt for en omplasseringshund er en utrolig givende handling. I stedet for å kjøpe en valp, kan du gi en hund i nød en ny sjanse til kjærlighet og trygghet. Det finnes hundrevis av hunder som søker nye hjem hvert år, og hver hund har sin egen unike historie og personlighet.
Lykke til med beslutningen om å adoptere en omplasseringshund!